För ett antal veckor sedan fick eleverna i uppdrag att undersöka lokala hållbarhetsfrågor och producera egna reportage som kopplas till ekologisk hållbarhet. Mattias som gjort ett reportage om den lokala kampanjen Tillsammans för planeten tävlar i Unga reportar och kategorin fotoreportage. Unga Reportrar är en del av det internationella skolprogrammet Young Reporters for the Environment som finns i 34 olika länder och drivs av FEE, Foundation for Environmental Education.

Här genomför han sin muntliga presentation i grupp och kommer inom kort få sitt reportage publicerat i webbtidningen The Magazine. Fotoreportaget fick endast innehålla 150 ord. Utifrån reportaget skapades den muntliga presentationen som skulle vara cirka 5 minuter lång.

Budskapet i hans presentation är att vi behöver utveckla kunskaper för att kunna göra skillnad gällande klimatet. Det som är bra för klimatet är också bra för vår hälsa, som i denna kampanj att ta cykeln istället för att åka bil. Ta del av fotoreportaget Cykeln väntar på dig – Unga reportrar i Kim Walls fotspår.

I denna svenska kursen lär jag mig nya saker hela tiden. Vi arbetar konstant utifrån de globala målen och repeterar varför det är viktigt att bekämpa klimatförändringar och världens problem. Mitt reportage var intressant och lärorikt. Väldigt utmanande att skriva ner en nyanserad text med kvalite på endast 150 ord. Dock ett case som jag gärna arbetar med en gång till.  – Mattias