Den 12 februari mötte Ingrid Wall elever på Söderslättsgymnasiet för att berätta om Kim Wall – en talangfull journalist som ville göra världen lite bättre. Läs mer Unga reportrar på Söderslättsgymnasiet går i Kim Walls fotspår – Trelleborgs kommun.

Hennes journalistiska arv skall berika och inspirera unga reportrar att utforska världen och skapa berättelser för en hållbar framtid. Elevernas uppdrag har gått ut på att prova på att vara journalister – ge sig ut i närsamhället för att utforska viktiga hållbarhetsfrågor och presentera nya lösningar. Uppdragen har kopplats samman med våra värdeskapande projekt som kopplas till Agenda 2030. Dessutom kopplas samtliga projekt till det internationella poesiprojektet Poesi för en hållbar framtid.

Mattias Karlsson, HA17, medskapare av Global Quiz och medförfattare till e-boken Tankar om vår tid av 14 unga har skapat ett fotoreportage av den lokala utmaningen Tillsammans för planeten – Cykelutmaning och ArtRally som genomförs i Trelleborg i samband med världskampanjen Earth Hour. Han tävlar med sitt fotoreportage i den nationella tävlingen Unga reportrar för ett hållbart samhälle

Här är Mattias fotoreportage som enligt reglerna för tävlingen max får innehålla 150 ord:

Vi lever i en värld där det sker negativa konsekvenser av att vi människor inte gör rätt val. Att ta cykeln istället för bilen är ett smart hållbart val som hjälper vår värld att läka dess sår. Bilindustrin gör framsteg som tar ansvar genom att producera miljövänliga bilar. Stora organisationer som FN sätter upp nya mål som ska gynna världen. Vi människor måste också agera och praktiskt göra skillnad. 

Greta Thunberg är ett bra exempel en ung flicka som tar ett stort ansvar för ekologisk hållbarhet. Hon driver en stark kamp och vi borde ta efter.

I Trelleborg arrangeras en kampanj “Tillsammans för planeten”. Syftet är att cykla istället för att åka bil och fånga naturen i en bild. Jag hoppas barn, ungdomar samt vuxna från Trelleborg deltar i denna kampanj och tillsammans strävar efter ett bättre klimat.

Foto och text:Mattias Karlsson, Söderslättsgymnasiet Trelleborg

Länkar till blogg och kampanjen

Tillsammans för planeten – Ungas engagemang för klimatet och biologisk mångfald

Aktuell hållbarhet (2019) Greta äger på sociala medier – 260 000 fler följare än Al Gore

Övriga källor 

Världsnaturfonden. Mänsklig påverkan. 28/2/2019